Peckham Mixed-Use Development – Peckham, South London

Peckham Mixed-Use Development – Peckham, South London

The project is a sustainable mixed use development which comprises of residential, commercial, retail and community areas. The project aims at creating an extension to the existing Peckham Square where people could gather fostering the community life of the area. 

The impact of the proposed massing was assessed in terms of the outdoor and indoor comfort level of the occupants. The design development started with the design and analysis of a single unit. Further, the interior layouts were prepared and the site layout was established, aiming at low cost design principles offering adaptive opportunities to the occupants. Strategies and performance analysis to achieve inhabitant- centered adaptive architecting aiming at occupant thermal and visual comfort have been worked out and explained.

The design characteristic of ‘adaptability’ refers to the user controlled mechanisms to manage the exposure of the envelope to various seasons to control thermal and daylighting issues in the spaces. This results in a visually interactive façade which becomes the main identity of the project. The attributes contributing to design efficiency are insulated envelope and addition of glazed conservatories with the convertible feature of transforming into a balcony offering private amenity space overlooking the courtyard. As a strategy, the balconies were placed in South and West orientations so that the overhangs act as shading devices for summers and enclosed sunspaces for winters. The residential units have been designed with dual aspects to facilitate cross ventilation, when needed. The performance shows that the heating loads due to these combined strategies are significantly low, as good as free running scenario.

To conclude, it can be stated that the key design characteristics of ‘adaptability’ and ‘flexibility’ have been the drivers of the positive outcome.

In order to assess the environmental impact of the proposed massing on site. The shadow analysis helped in deciding the zoning for residential and commercial blocks on site. Also, the sloping roofs facing South are unobstructed throughout the year and provide great potential for the placement of solar PVs. The solar analysis helped to propose residential units with dual aspects, i.e. having two sides exposed to different orientations to counter balance the heat gains and heat losses through solar radiation.  As for the wind analysis, the housing block on the South has been tilted to channelize wind into the courtyard as well as to the neighbours. This facilitates natural ventilation to the various units facing the courtyard.

The single unit designs were tested and analysed for day lighting, thermal performance and energy consumptions. The aim is to provide solutions pertaining to free running buildings by lowering the heating loads and also exploring potentials for renewables.

Services: Architecture, Sustainability
Year: 2018

Share: