Craignish Avenue – Norbury, London

Craignish Avenue – Norbury, London

Our studio has renovated and extended a Georgian terraced house in South London using Oak and charred timber, materials that matches the warm tones of the building’s original brickwork, creating new communal living spaces, which are accommodated in a two storey extension that opens onto the rear garden. A more modern, open-plan arrangement was achieved, the kitchen was enlarged by an oak framed conservatory, that accommodates a living and dining space. The oak structure in the kitchen, comprises a glazed sliding door of three pans, and a skylight to add maximum daylight and sun to the kitchen. The brief was to enlarge the kitchen at the ground floor, and add a master bedroom with EnSuite bathroom with a walk-in closet at the first floor, in addition to a general renovation all over the house. It is unusual to get permission for a new two storey rear extension, especially in an Norbury conservation area, so we made a study of the adjacent houses and found that there was a substantial precedent, an argument that was accepted by the conservation department. The same oak-framed sliding doors used in the kitchen, are used in the master bedroom in addition to shutters made out of charred timber in grey colour. These shutters act as a shading system. The same charred timber is used for the façade cladding.

Cost: £95,000

Year: 2021

Share: